top of page
Търсене
  • ecoplaybg

ВРЕМЕ ПО КОРЕМЧЕ: как, кога, защо?


Времето прекарано по коремче е от съществено значение за развитието на бебето.

Още от първите седмици можем да приучим бебето на тази поза и ако пъпната връв е паднала, то може да започне да лежи по корем. Отначало бебето може да не приеме толкова лесно „времето по коремче“, защото му е трудно, всяко повдигане на главичката изисква усилие. Но, така започва развитието на мускулите на шията, гърба, торса и ръцете.

Много е важно винаги да поставяме пред бебето мотивиращ фактор, като например интересна играчка (в началото използваме такива в черно и бяло).


Лицето на родителите е специална мотивация, ето защо можете и да сложите бебето на своя корем (особено в началото). Ако бебето спи по корем, това не отменя нуждата да го поставяме така и когато е будно.


Как изглежда това на практика?



Най-важният аксесоар е подходящо килимче за игра! Знаете ли, че за вашето бебе е много по-лесно да седи по корем на по-твърда повърхност? Мекотата на леглото и дивана прави това упражнение трудно.

Килимчетата на Parklon са идеални в това отношение, колкото повече време малкото прекарва на земята, толкова по-комфортно се чувства то.

  1. Поставете бебето по гръб върху килимчето за игра, след което го обърнете по корем, за да можете вече да тренирате обръщане.

  2. Привлечете вниманието му с инструмент или дори със собственото си лице и се възхищавайте на това как той тренира. Ако е уморен, обърнете го леко по гръб, преди да го вземете на ръце.

  3. Практикувайте често и по малко през първите седмици, като увеличавате продължителността малко всеки ден. Ако бебето плаче, възобновете упражнението след няколко часа.

Примерно на 8-седмична възраст очакваме бебето да вдига често главичка докато е по корем и да я държи за няколко секунди и след това да я отпуска. На 3-месечна възраст то вече има уверена стойка при стоене по корем, държи главата си високо и се обляга удобно на предмишниците.

Избягвайте отначало да използвате възглавници под гърдите и корема, защото вашето бебе трябва работи активно на пода на килимчето.


По-добре изберете минималистична постелка за игра, която да не разсейва бебето по време на тренировка. В Ecoplay можете да намерите голям избор от килимчета с неутрални и пастелни цветове.

95 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page