top of page
Търсене
  • ecoplaybg

Ползи от ходенето на бос крак при децата

Стъпалата ни дават свободата да ходим самостоятелно и да се движим напред през целия си живот. За тях казват, че са фундамент на гръбнака. Винаги, когато се движим (ходим, тичаме, скачаме), стъпалата ни поемат 100% от натоварването на цялото ни тегло.

Детските стъпала са меки и гъвкави, костите и мускулите още не са укрепнали и затова трябва да внимаваме да не ги натоварваме излишно.

Какво е необходимо за правилното и бързо развитие на мускулите, които държат стъпалото?Движение!


Свободата на движенията, благоприятните и комфортни условия за хармонично развитие, всичко това може да се постигне чрез ходене по боси крачета.


Ето какви ползи носи ходенето на бос крак при децата:




  • Укрепва мускулите на глезена и стъпалото. По този начин детето е готово да тича, скача и ходи.

  • Подобряване на лимфо и кръвообращението.

  • Помага за предотвратяване на плоски стъпала, тъй като стимулира правилното формиране на арката на ходилото.

  • Помага за предотвратяване на гъбична инфекция, тъй като босите крака се потят по-малко, дишат свободно и остават сухи за дълго време.

  • Подобряват баланса и стабилността. Свободното движение на пръстите позволява на децата да балансират по-добре и по този начин да овладеят изкуството на ходенето.

  • Опознават околния свят. Ходенето боси предоставя информация за топлинни усещания, грапавост и други.

  • Според някои проучвания сензорната стимулация на бебето, която идва посредством босите крачета, ускорява когнитивното съзряване и интелектуалното развитие.

  • И разбира се, ходенето по бос крак е прекрасен масаж на рефлекторните зони на стъпалото, който спомага и за повдигане на имунитета и оказва благоприятно действие върху целия организым. Също така, ходенето по неравни, релефни повърхности усилва този ефект.


Затова е хубаво децата да ходят по боси крачета винаги, когато има възможност. Ако сте вкъщи, разбира се, няма нужда от обувки, а още по-добре, ако е и без чорапи.

Ако се притеснявате, че подът не е достатъчно топъл, можете да сложите килимчетата ни, те прекрасно изолират студа.

Освен това, всичките ни килимчета са с различни видове оребрения, което осигурява необходимото сцепление за малките крачета и стимулира хармоничното им развитие.

94 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page