top of page
Търсене
  • ecoplaybg

На какво трябва да обръщаме внимание през 1та година на детето?

Актуализирано: 14.02.2022 г.

Ключовата роля на първата година от живота на детето е доказана от много изследвания. През този период започва да се формира и развива представата му за самия него и за заобикалящия го свят – представа, която до голяма степен ще определя емоционалното му и интелектуално развитие през целия му по-нататъшен живот.


В същото време, до първата годинка бебето е изцяло зависимо от родителите си, затова тяхното влияние в този период е изключително важна и отговорна задача.


Но, няма нужда от страхове и притеснения, че задачата е твърде трудна. Ролята на родителите е естествена и не се изисква нищо специално, за да се почувства бебето сигурно, желано и щастливо – следвайте естествения ход на нещата и се вслушвайте в сърцето си.


И все пак, има някои важни неща, които трябва да помните през първата годинка:


  • Първите три месеца е хубаво да носите бебето на ръце, колкото е възможно повече. По този начин се изгражда връзка, която спомага за правилното емоционално развитие.

  • Първите шест месеца постоянно сменяйте положението на детето: ако е в леглото, обръщайте го ту в едната посока, ту в другата, ако го носите, сменяйте често основната ръка.

  • Препоръчително е детето да спи на твърд матрак и без възглавница.

  • Редовно поставяйте бебето по коремче още от първите му дни

  • От 3-4 месец постепенно премествайте детето на пода за по-големи интервали от време. Хубаво е към 6 месец, детето да прекарва времето си основно на пода.

  • Не е препоръчително да оставяте детето в кошарка, шезлонг и други подобни места, ограничаващи движението на детето за дълги периоди от време.

  • Винаги стимулирайте детето да се движи повече, а не да стои в статична поза.

  • Ако бебето все още не сяда или не се изправя само, не се опитвайте да му помагате и да го поставяте в такова положение вместо него.


Помнете, че най-важното за детето до 3-годишна възраст е физическата активност. Това ще развие неговия мозък доста по-добре от научаването на букви и цветове.


Килимчетата ни са създадени за да стимулират бебета и деца да се движат и играят свободно.





26 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page